Cut the Rope 2

Cut the Rope 2 Om Nom's Unexpected Adventure 1.0.1

Jeszcze bardziej słodkie i wciągające przecinanie lin z sympatycznym stworkiem

Cut the Rope 2 to kolorowa i zabawna gra logiczna. Jest to kontynuacja wielkiego hitu z smartfonów i tabletów. Cut the Rope polega na odcinaniu lin, na których wiszą cukierki, w celu nakarmienia uroczego stworka. Zobacz pełny opis

Zalety

• Wciągający rozgrywka
  • Bardzo słodka grafika
  • Świetne efekty dźwiękowe
  • Interesujące wyzwania
  • Liczne dodatkowe moce
  • Rewelacyjne wrażenia z gry

Wady

• Powtarzająca się muzyka

Doskonały
9

Przepyszne wyzwania

Zasady gry w Cut the Rope 2 są takie same jak w oryginalnej wersji. Naszym zadaniem jest nakarmić stworka cukierkami. Na każdym poziomie musimy zmagać się z logicznymi łamigłówkami. W różnych miejscach ekranu rozmieszczone są cukierki. Muszą one trafić do buzi naszego bohatera, a jedyne co my możemy zrobić to odpowiednio przecinać liny.

Nowa część to jednak więcej urozmaiceń w postaci dodatkowych typów obiektów oraz postaci, które pomagać nam będą w zdobywaniu cukierków. Pojawiły się mosty, rampy, niebieskie klocki tworzące wieże i wiele, wiele innych przedmiotów. Ponadto znaczącą różnicą w Cut the Rope 2 jest fakt, że sam Om Nom jest ruchomy, Możemy więc go czasem przemieszczać aby ułatwić zdobywanie cukierków.

Kolejne poziomy podzielone są na różne światy. Każdy z nich składa się z 20 poziomów. W momencie premiery do dyspozycji są takie miejsca jak Forest, Sandy Dam, Junkyard, City Park oraz Underground. W różnych światach znajdują się różne specyficzne elementy rozgrywki. Do kolejnego etapu możemy przejść po zebraniu określonej liczby gwiazdek. Na każdym poziomie możemy zebrać trzy gwiazdki. Aby tego dokonać należy zebrać wszystkie cukierki. Nie jest to łatwe zadanie, należy wykazać się umiejętnością logicznego myślenia i odpowiednim wykorzystaniem wskazówek.

Ponadto Cut the Rope 2 oferuje szereg gadżetów i ulepszeń czyli tzw. power-ups. Część rzeczy służy wyłącznie do upiększania Om Nom i jego otoczenia, ale wiele innych jest niezwykle przydatna, są to podpowiedzi, balony, deszcz cukierków itd. Możemy je kupować osobno lub w pakietach. Nie należy się jednak martwić, większość z nich można swobodnie odblokować w grze bez konieczności wydawania dodatkowych pieniędzy.

Przecinaj i wygrywaj

Sterowanie w Cut the Rope 2 nie jest trudne do opanowania, nawet jeśli nie graliście w pierwszą część. Całość jest tak zaprojektowana, aby było to maksymalnie proste i każdy mógł szybko zacząć grać. Rozgrywka opiera się na przecinaniu lin i dokonujemy tego gestem na ekranie dotykowym iPhone'a lub iPada. Wszystkie nowe rodzaje obiektów i postaci wprowadzane są przy wsparciu samouczka, który pokaże jak należy z nich korzystać.

To jednak nie znaczy, że Cut the Rope 2 jest łatwą grą. Możemy przechodzić wszystkie poziomy bez zbierania gwiazdek, ale nie przejdziemy wtedy do kolejnych światów. Aby zebrać wszystkie gwiazdki potrzeba się nieco nagłówkować. Niektóre zagadki mogą nam zająć kilka minut. Na szczęście w każdym momencie możemy zrestartować poziom.

Słodka grafika

Pierwsza część Cut the Rope była znana ze słodkiej i kolorowej grafiki. Druga część ją jeszcze przewyższa pod tym względem. Cut the Rope 2 jest przesłodką grą. Jaskrawe, błyszczące grafiki, mlaskanie Om Nom oraz inne elementy audio-wizualne sprawiają, że gra emanuje swoją słodkością.

Za wadę należy uznać nieco monotonny podkład dźwiękowy. Jest on jednak przyjemny dla ucha i bardzo chwytliwy. Przez wiele godzin po zakończeniu gry nadal będziecie go nucić.

Wciągająco i cukierkowo

Cut the Rope 2 to dopracowana i niezwykle wciągająca gra logiczna. Poziomy są zróżnicowane i na tyle trudne, aby zmusić do chwili zastanowienia. Miejmy nadzieje, że szybko pojawią się aktualizację z kolejnymi poziomami, ponieważ gra naprawdę uzależnia.

Cut the Rope 2

Cut the Rope 2 Om Nom's Unexpected Adventure 1.0.1